Overslaan naar inhoud

Kroosbestrijding

Home > Beregening >  Waterbehandeling > Kroosbestrijding

Eendenkroos: Een probleem voor uw vijver

Een vijver vol met eendenkroos is niet alleen een esthetisch probleem, maar kan ook ernstige gevolgen hebben voor het ecosysteem en de waterkwaliteit. Het kroos vormt een dichte deken op het wateroppervlak, waardoor het biologisch evenwicht verstoord raakt. Onder deze laag vindt slechts afbraak plaats, wat leidt tot verdere uitbreiding van het kroos en negatieve gevolgen voor het waterleven en de recreatieve waarde van de vijver.
Eendenkroos groeit snel in voedselrijk, stilstaand water, zoals vijvers en stedelijke grachten. Het verstikt het water, belemmert de lichtinval, en leidt tot zuurstoftekort, wat vissterfte en stankoverlast veroorzaakt. Dit probleem keert jaarlijks terug als er niets aan gedaan wordt.

Effectieve kroosbestrijding

Om van eendenkroos af te komen, is het creëren van stroming in het water essentieel. Dit kan handmatig of machinaal, afhankelijk van de grootte van de waterpartij. Bij grotere vijvers is het verwijderen van bodemslib een belangrijke stap, omdat dit de ideale voedingsbodem voor kroos vormt.

Met de innovatieve oplossingen van A1 Group en AUGA is het mogelijk om water efficiënt in beweging te brengen en zo de krooslaag te bestrijden. FLOW drijvende propellermixers zijn compacte apparaten die gemakkelijk te plaatsen zijn en weinig energie verbruiken. Ze zorgen voor stroming, waardoor het kroos naar één plek wordt gedreven en eenvoudig verwijderd kan worden.

Case: Kroosbestrijding bij kantorencomplex Gro-Up

Bij het hoofdkantoor van Gro-Up in Berkel en Rodenrijs was eendenkroos een terugkerend probleem. Dit snelgroeiende plantje bedekte elk jaar de vijver, verstoorde de fonteinen, en verslechterde de waterkwaliteit. Gro-Up schakelde A1 Group in, die samen met AUGA een effectieve oplossing implementeerde.

Aanpak en Oplossingen

  1. Creëren van stroming: Drie FLOW propellermixers (twee FLOW 37S en één FLOW 75S) werden geïnstalleerd om het stilstaande water in beweging te brengen. Dit zorgde ervoor dat het kroos uit de inhammen werd weggestuurd en verzameld op één plek.
  2. Beluchting en ontgassing: Twee drijvende S-FLOW 75F volumebeluchters werden toegevoegd om het water te beluchten en te ontgassen. Hierdoor werd de zuurstofvoorziening verbeterd en de groei van algen tegengegaan.
  3. Slimme besturing: De aanwezige fonteinen en mixers werden gekoppeld aan een weerstation met windmeter. Dit systeem schakelt de fonteinen uit bij hoge windkracht en optimaliseert het energieverbruik door de mixers alleen te laten werken wanneer de windrichting gunstig is.

Resultaat

Binnen vier weken was het resultaat zichtbaar: de vijver was vrij van kroos en de waterkwaliteit aanzienlijk verbeterd. Dit project toont aan dat met relatief lage investeringskosten en slimme technologieën, de problemen van eendenkroos effectief aangepakt kunnen worden. Duurzame waterkwaliteit met A1 Group en AUGA De combinatie van FLOW mixers en S-FLOW beluchters biedt een duurzame oplossing voor kroosbestrijding en algehele verbetering van de waterkwaliteit. Deze systemen zorgen niet alleen voor het verwijderen van kroos, maar ook voor een gezonde balans in het watermilieu. Met de expertise van A1 Group in watermanagement en de innovatieve technologie van AUGA, kunnen wij uw waterpartijen vitaal en vrij van kroos houden. Neem contact met ons op voor een op maat gemaakt advies en ontdek hoe wij uw waterkwaliteit kunnen verbeteren.

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?

Vraag advies

We maken gebruik van 24/7 service om jou in spoed situaties optimaal van dienst te kunnen zijn. Bel hiervoor naar +31 (0)174 752 550.