Overslaan naar inhoud

Beregening
Tuinbouw

Home > Scherming > Watergeefsystemen > Beregening
Beregening is een cruciaal onderdeel van de tuinbouw, vooral voor gewassen zoals radijs, sla en chrysanten die in de volle grond geteeld worden. Er zijn verschillende soorten beregeningssystemen beschikbaar, elk met hun eigen specifieke kenmerken en voordelen.

Dakberegening

Dakberegening is een methode waarbij water wordt gebruikt om het klimaat in de kas te koelen. Dit gebeurt door de verdamping van water van het glas en door het binnengaan van koele, vochtige lucht in de kas. Het water moet altijd op het dak aanwezig zijn om het koelend effect te behouden. De druppelgrootte moet windgevoelig zijn, maar mag niet te groot zijn omdat dit het koelend effect kan verminderen. Bij dakberegening moet de capaciteit worden afgestemd op een maximale verdamping van 1 mm per uur in warmere periodes om te voorkomen dat delen van het dak uitdrogen en om de hoeveelheid water die rondgepompt moet worden te minimaliseren.

Broesberegening

Broesberegening of onder-/bovenberegening wordt vooral in de aardbeienteelt gebruikt om de planten en het substraat voldoende vochtig te houden. Hierbij wordt eerst bovenberegening gebruikt om de potten te vullen, waarna de onderberegening wordt gebruikt. Voor deze methode worden meestal RONDO-Mini sprinklers van Spranco-Matic gebruikt vanwege de grote verscheidenheid aan verschillende afgifte-nozzles en sproeibeelden.

Bronnen

Beregeningsinstallaties worden gevoed vanaf een waterpomp of waterunit en zijn essentieel voor een succesvolle teelt. Door het gebruik van de juiste beregeningstechniek kan de juiste luchtvochtigheid, temperatuur en vochtigheidsgraad worden gecreëerd, waardoor de gewassen optimaal kunnen groeien en gedijen.

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?

Vraag advies

We maken gebruik van 24/7 service om jou in spoed situaties optimaal van dienst te kunnen zijn. Bel hiervoor naar +31 (0)174 752 550.